MED TRADITION AV ATT GÖRA SKILLNAD

Det enorma baobab-trädet har alltid spelat en viktig roll för människors liv och samhällens utveckling på den afrikanska kontinenten. Frukten är känd för sina nyttiga egenskaper och goda, friska smak. Och trädets förmåga att lagra vatten i torra områden gör att baobabträden ofta kallas för livets träd.

BAOBABENS URSPRUNG

TRADITIONELLT MÅNGSIDIG

Baobabfrukten har traditionellt fyllt olika funktioner i olika kulturer och sammanhang, från att vara en källa till nyttig mat och fiber till att användas i örtmedicin. Varje del av baobabträdet har kommit till användning. Förutom frukten med sina goda egenskaper har löven ätits som grönsak, barken har använts till klädsel eller rep och fröna till oljor.

VARSAM ODLING

Baobab-träden odlas inte på stora plantager. De växer i harmoni med naturen och ägs av lokala gemenskaper och familjer. De kultiveras naturligt och frukten torkar också naturligt på sina grenar, vilket gör att ingen energi behöver tillsättas i processer för att förbereda frukten för vidare användning.

TÅLIG OCH STORVÄXT

De ikoniska baobabträden är bland de största i världen och kan bli upp till 5 000 år gamla. Fullvuxna träd kan bli ungefär 23 meter höga med en diameter på 12 meter. Träden växer under torra förhållanden över hela området som kallas Subsahariska Afrika där de är en viktig komponent i ekosystemen. De anpassar sig efter sin omgivning och har genom tiden utvecklat förmågan att lagra vatten från regnperioderna. När torkan kommer använder trädet det lagrade vattnet för att producera frukterna.

FRUKTENS EGENSKAPER

Baobabfrukten liknar stora skimrande gulgröna päron som får en vacker brunlila ton när de mognar och torkar. Frukten är rik på kalcium, järn, kalium, magnesium och har goda antioxidantiska egenskaper.

Med sina goda och nyttiga egenskaper har den många användningsområden. Den innehåller mer kalcium än mjölk, mer järn än spenat, mer kalium och magnesium än bananer och mer antioxidanter och C-vitamin än både kiwi och apelsin. Smaken är spännande men ändå trygg. Den påminner lite om nypon, med lite citrustoner som friskar upp. Det gör att den fungerar bra som syrahöjare och kan användas för att balansera upp och utveckla de flesta typer av rätter och snacks.

ÄNNU FLER MÖJLIGHETER

Den innovativa teknologi ARWA Foodtech har utvecklat låter oss hitta helt nya användningsområden som tar tillvara hela baobabfruktens potential. Fruktens kött kan vi använda som bas till hälsosamma livsmedelsprodukter. Från fröna kan vi få fram oljor som kan användas till hudvård och fruktens skal är rikt på fiber.