EN PERSONLIG INNOVATIONSRESA

ARWA Foodtech AB startades och drivs av den svensk-sudanesiska livsmedelsforskaren Arwa Mustafa. När Arwa tog med sig baobabfrukten till Sverige, var det för att bota sin hemlängtan. Men när vännerna i Sverige uppskattade smaken som påminde om nypon, väcktes en tanke. Det blev starten på något nytt.

FRÅN IDÉ TILL INNOVATION

Forskningsådran har alltid funnits med i allt vi gör. Projektet som började med idé har idag formats till ett innovativt foodtechbolag och helt nya livsmedelsprodukter.

Resan börjar i Lund med ett möte mellan livsmedelsforskaren Arwa Mustafa och Olof Böök på Aventure AB. Då, i februari 2017, föddes idén om att forska på baobabfrukten och utveckla dess användningsområden. Med målet att kunna framställa nya, goda och växtbaserade konsumentprodukter, startas ett forskningsprojekt för att utforska fruktens kemiska och fysiska egenskaper.

När EU och USA godkände baobab som livsmedel gick forskningsprojektet in i en ny fas. Med nya förutsättningar tog arbetet ett kliv från tillämpad forskning till innovation av livsmedel och andra konsumentvaror.

2019 hade Arwa och teamet utvecklat en helt ny och unik teknologi som förflyttade gränserna för vad vi trodde var möjligt att göra med baobabfrukten.

2020 startades företaget ARWA Foodtech AB och i år, 2022, lanserades de första produkterna till marknaden.

VÅR VISION

Vi vill förflytta gränserna för vad vi kan göra med baobabfrukten och maximera nyttan av fruktens alla delar för att utveckla nya produkter med hälsa och hållbarhet i fokus.

VÅR MISSION

Vår mission är att utveckla hälsofrämjande och näringsrika produkter från baobabfrukten samtidigt som vi bidrar med kunskap och värde till fruktens hemländer.

ETT SCHYSST SÄTT

Babobabfrukten vi använder kommer från Sudan och Senegal i Afrika. Vi ser till att handla direkt med lokala bönder, gemenskaper och familjer. För att säkerställa bra villkor, rättvis betalning och ömsesidig utveckling blandar vi inte in mellanhänder som försämrar marginalen för ägarna. Vi bidrar också med kunskap och värde som kan bidra till den lokala utvecklingen.

VANLIGA FRÅGOR

Baobabfrukten liknar stora, skimrande gulgröna päron. När de mognar och torkar får den en vacker brunlila ton. Fruktens kött har en smak som påminner om färska nypon. Baobabfrukten innehåller mer kalcium än mjölk, mer järn än spenat, mer kalium och magnesium än bananer och mer antioxidanter och C-vitamin än både kiwi och apelsin.
Baobabfrukten som vi använder kommer från Sudan och Senegal i Afrika. Den växer på enorma träd som kallas för "livets träd". De har förmågan att suga upp stora mängder vatten och används som vattenreservoarer av både människor och djur.
ARWA Creamy Baobab innehåller senap (allergen). Se respektive produkts ingredienslista och näringsvärden på vår produktsida.
Först ut är vår växtbaserade sås ARWA Creamy Baobab. Fler produkter är under utveckling — följ oss på Instagram för att ta del av de senaste nyheterna!
Till skillnad från andra växtbaserade produkter innehåller ARWA Creamy Baobab ingen tillsatt stärkelse eller andra konsistensgivare. Den fina konsistensen fås helt naturligt av baobabfruktens fruktkött. På vår produktsida kan du läsa mer om ingredienserna och näringsinnehållet.
ARWA Creamy Baobab passar lika bra till kött, fisk och skaldjur som till grönsaker och vegetariska rätter. Och till grillat är den oemotståndlig! Använd den precis som den är och som du vill – dippa, bre den på mackan eller som smaksättare och bas i kalla såser och dressingar.
ARWA Foodtech är ett litet familjärt företag, grundat av den svensk-sudanesiska livsmedelsforskaren Arwa Mustafa. Arwa tog med sig baobabfrukten till Sverige för att bota sin hemlängtan. När hon märkte att hennes vänner i Sverige uppskattade smaken, föddes idén om att ta fram goda och nyttiga produkter baserade på baobab och samtidigt ge tillbaka till baobabfruktens hemland.

ARWA Foodtech är en del av Aventure-gruppen. En stor del av arbete och produktion sker i nära samarbete med Aventure teamet.
I dagsläget distribueras produkterna via grossisterna Sorunda samt Martin & Servera till olika restauranger och storkök. Från och med v. 42 finns produkten också att köpas i PBX-butiken i Stockholm, som är Reitan Convenience living lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience.
En oöppnad förpackning av Creamy Baobab håller i 5 månader. Öppnad förpackning är hållbar i 10 dagar. Såsen ska förvaras i kylskåp.
Våra preliminära livscykelanalyser indikerar att produktionen av flytande baobab i Sverige har en mycket låg koldioxidnedsänkning (0,07540 Kg CO2 per kg flytande baobab). Detta är lägre än många produkter som odlas och produceras lokalt.
ARWA Creamy Baobab bör serveras som den är. Den ska inte värmas upp eller frysas.